Kanal
Tedavisi

Kanal tedavisi yani endodontik tedavi, dişlerde oluşan çatlaklar, kırıklar veya dişte meydana gelen derin çürükler sonucunda oluşan, dişin ortasındaki ve köklerindeki enfekte sinirlerin çıkarılması ile gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Enfekte bölgenin sinirden arındırılıp dezenfekte edilmesi ve alınan sinirlerin bulunduğu boşalan kanalların kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasına kanal tedavisi denir.

Kanal tedavisi neden ve hangi durumlarda yapılır?

Kanal tedavisi dişte meydana gelen çürüklerin zamanında tedavi edilmemesi durumunda çürüğün derinlere doğru ilerleyip dişte bulunan sinirlerin iltihaplanması sonucunda dişi kaybetmemek için yapılan bir işlemdir. Bazen ise protez öncesi, dişlerde hassasiyet oluşmaması için yapılır.

Kanal tedavisinde sinirlerin alınmasının bir zararı var mıdır?

Diş kanalları içinde bulunan sinirler dişlerin sıcak ve soğuk algısı için bulunan duyusal sinirlerdir. Sinirlerin alınması ile dişte bulunan duyusal hisler kaybolur, sinirlerin alınmasının herhangi bir hayati önemi yoktur. Ancak, dişin canlılığını yitirmesi sonucunda oluşan his kaybı ilerleyen dönemlerde dişte tekrar çürüme olursa anlaşılmasını güçleştirebilir.

Kanal tedavisi mi dolgu mu nasıl belirlenir neden kanal tedavisi yapılır?

Dişte kök yapısında kist, çürük, enfeksiyon gibi deformasyonların olup olmadığını görmek için diş hekiminiz tarafından dişin röntgeni çekilir. Röntgen sonucuna bakılarak dişteki hasar belirlenip diş hekiminiz tarafından hangi işlem yapılacağı değerlendirilir. Eğer hasar sinirleri etkilemişse dişin kaybedilmemesi adına kanal tedavisi uygulanır.

Kanal tedavisi yaptırılmaması nelere yol açabilir?

Kanal tedavisi yapılmazsa, çürük ilerleyerek diş köklerini hatta diş kökünün uç kısmındaki kemiği etkiler. Bakteriyel enfeksiyonun kemiğe yayılması gerçekleşir ve apse meydana gelir. Eğer çürük diş kökleri arasında doğru ilerleyip kökleri ayırırsa, dişin çekilmesi gerekebilir. Bu sebeple kanal tedavisi, dişi kaybetmemek için yapılan bir işlemdir. Yaptırılmaması aynı zamanda uyutmayan gece ağrılarına sebep olabilir.

Kanal tedavisi dışında başka çözüm yolu var mıdır?

Kanal tedavisi dışındaki diğer çözüm yolu dişin çekilmesidir. Çekilen dişin yeri boş kalır. Bu boşluğu doldurmak için tek yol implant yapılmasıdır. Kanal tedavisinin en büyük avantajı dişte tedavi sonucu sinir kaybı da olsa çiğneme ve konuşma sırasında işlevi kaybolmaz. Dişinizi kaybetmemek amacıyla, öncelikli olarak kanal tedavisi tercih edilmelidir.

Kanal tedavisi ve dolgu aynı şey mi?

Hayır değildir. Kanal tedavisinde derinlere kadar ilermiş diş çürüğü sonucunda diş kanallarında bulunan sinirler alınıp boşalan kanallar dolgu maddesi ile doldurulur. Diş dolgusunda ise çürük diş sinirlerine kadar ilerlememiştir ve sadece çürük alanlar temizlenip bu alanlar dolgu malzemesi ile tekrar doldurulur. Aradaki fark kanal tedavisinde sinirler alınırken dolguda sinirlerin alınmasını gerektirecek bir hasarın veya çürüğün bulunmamasıdır.

Kanal tedavisi kaç dakika veya seans sürer?

Diş hekiminiz tarafından dişteki hasarın durumuna göre süresi ve seansı belirlenir. Bu durum tek seans veya birden fazla seansı da gerektirebilir. Tek bir seans yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Bu konu ile ilgili bilgi almak için diş hekiminize danışın.

Kanal tedavisi sırasında ağrı sızı hissedilir mi?

Tedaviye başlamadan önce röntgen çekilir. Röntgende hasarlı bölge belirlenir ve o bölgeye lokal yani bölgesel anestezi uygulanır. Anestezi sonucu tedavi edilecek bölge uyuşmuş olur. Ağrı hissedilmez.

Kanal tedavisinde dikiş atılır mı?

Hayır. Kanal tedavisinde dikiş atmayı gerektirecek bir işlem yapılmamaktadır.

Kanal tedavisinde uygulanan lokal anestezi ağrı yapar mı?

Anestezi uygulanan bölgede hafif bası hissi oluşur. Bu his 3-5 dakika arasında bölgenin uyuşmasıyla geçmektedir. Lokal anestezide uygulanan doza göre yapılan bölgede uyuşukluk hissi birkaç saat sürer ve zamanla azalır.

Kanal tedavisi sonrasındaki süreçte dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Kanal tedavisi sırasında yapılan lokal anestezi süresi birkaç saat sürdüğü ve bu işlemin ağızda uyuşukluk yapması nedeniyle yemek yenmesi için ilacın etkisinin geçmesi tercih edilmelidir.

Günde 3 kere dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanımına özen gösterilerek günlük diş ve dişeti bakımlarına devam edilmelidir. Hassas hareketlerle gargara yapılabilir. Aynı sorunlarla karşılaşmamak için ağız temizliğine önem verilmelidir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı ve şişlik gelişmesi normal mi?

Tedavi sonrası ağrı ve şişlik oluşabilir. İşlemden önce iltihap varsa tedavi ardından hassasiyet yaşanabilmektedir. Ağrı için ağrı kesici kullanılabilir. 3 ila 5 gün içinde ağrı veya şişliğiniz geçmezse diş hekimine başvurulmalıdır.

Başarısız kanal tedavisi var mıdır?

Kanal tedavisi çok hassas ve zor bir işlemdir. Diş kökleri gibi, ince hassas bir bölgede işlem sadece röntgenden bakılarak ve özel kanal aletleriyle kök ucu takip edilerek yapılır. Bazen ise dişlerde görünmeyen, tespit edilmesi güç, ekstra kılcal kanalları olabilmektedir. Bu ince kanallara kanal aletleri girmeyebilir ve özel solüsyonlarla yıkanarak dezenfekte edilmeye çalışılır. Kimyasallarla bile enfeksiyonun önüne geçilemeyebilir. Dişin çekilmesi gerekebilir.

Kanal tedavisi yapılan bir diş tekrar çürüme yapar mı? Yaparsa hissedilir mi?

Kanal tedavisi yapılan diş tekrar ya da yandaki dişlerden etkilenip çürüyebilir. Ancak kanal tedavisinde sinirler alındığı için hissedilemeyebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için düzenli kontroller çok önemlidir.

Kanal tedavisi sonrasında ne gibi durumlarda doktora ulaşılmalıdır?
  • Şişlik ve ağrı uzun süre devam etmesi durumunda,
  • Ağızda veya yüzde hissizlik oluşması durumunda,
  • Dolgunun düşmesi ya da kırılması durumunda
  • Aşırı geniz akıntısı başlaması durumunda,
  • Dişin kök ucunda şişlik ve kızarıklık olması durumunda,
  • Yemek yerken ağrıması durumunda,
  • İltihap tam temizlenemediyse ateş yapabilir. Bu durumda hekimize mutlaka başvurun.

Bize Ulaşın

Bizi Arayın
+90 212 640 4244
Email
info@elmasdent.com

Randevu Alın

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için bize yazabilirsiniz.

    https://ornek.info/elmasdent/wp-content/uploads/2022/04/logo-w.png

    Uzun yıllardır hizmet veren kliniğimiz sizin memnuniyetiniz ve rahatlığınız için sorunlarınıza en ideal çözümleri sunmaktadır.

    Bizi Takip Edin

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022