Çocuk Diş Hekimliği
(Pedodonti)

Çocuk ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çocuk dişleri ile ilgili tedavi ve koruyucu uygulamaları içerir. Süt dişlerinde dolgu, amputasyon, çekim, flor uygulaması, fissür örtücü ve yer tutucu uygulamalarını içerir.

Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

AAPD (American Academy Of Pediatric Dentistry) yönergelerine göre diş hekimi tarafından ilk muayene bebek 6-12 aylıkken yapılmalıdır.

Çocuklar diş fırçalamaya ne zaman başlamalıdır?

Bebeklerde ilk süt dişinin görülmesiyle (yaklaşık 6.ayda) diş temizliğine ebeveyn tarafından başlanmalıdır. Gece ve sabah beslenmeleri sonrasında temiz, ıslak bir gazlı bezle veya annenin parmağına geçirilen bebek diş fırçaları ile temizlenmelidir.

Çocuklara fırçalama bilinci ve alışkanlığı ne kadar erken yaşta kazandırılırsa o kadar iyidir. Bu sebeple el becerisi biraz geliştikten sonra, macunsuz fırçalama ile başlanmalıdır. İlerleyen dönemlerde ise çocuklar için geliştirilen özel macunlar kullanılabilir.

Biberon Çürüğü Nedir?

Bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda biberonun uzun süre ağızda kalması sebebi ile biberon içerisindeki süt veya farklı şekerli içeceklerin içerisinde bulunan çürük oluşturan bakterilerin uzun süre dişle temas etmesi sonucu oluşur. Sıklıkla üst ön dişlerde görülür. Özellikle gece ağız içerisinde biriken süt, tükürük salgısının azalması ile birlikte bakteriler için uygun bir ortam oluşturur ve diş sağlığını tehdit eder. Bu sebeple bir pedodonti uzmanı ile birlikte koruyucu tedaviler yapılmalıdır.

Beslenmenin Ağız ve Diş sağlığındaki önemi nedir?

Çocuk diş hekimliğinde süt dişlerinin minesinin yeteri kadar dayanıklı olmaması sebebi ile beslenme ekstra önem taşır.

  • Asitli içecekler,
  • Şekerli yiyecekler
  • Yeterli mineral desteği olmayan besinler süt dişi gelişimini olumsuz etkiler.

Özellikle çocukluk çağında karbonhidrat ağırlıklı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Çocuk diş fırçasına ne kadar macun konulmalı ve flor miktarı ne kadar olmalıdır?

  • EAPD’ye göre (The European Academy of Paediatric Dentistry) ilk dişin sürmesinden 2 yaşa kadar 1000 ppm flor içeren diş macunu fırçaya pirinç tanesi kadar konulmalıdır.
  • 2-6 yaş arası yine 1000 ppm flor içeren diş macunu bezelye büyüklüğünde diş fırçasına konulmalıdır.
  • 6 yaş ve üzeri çocuklarda 1450 ppm içeren diş macunu diş fırçasına 1-2 cm büyüklüğünde konulmalıdır.

Çocuklar ağız ve diş sağlığı için gargara kullanabilir mi?

Gargaralar genellikle 6 yaş altında, yutma riskine bağlı olarak kullanılmaz.

Çocuklardaki beslenme alışkanlıkları çürük riskini nasıl etkiler?

6 yaş ve üzeri çocuklarda yemekler arasında günde 3’ten fazla şekerli atıştırmalıklar yenilmesi, içilmesi çocukları AAPD ye göre çürük riskinde yüksek risk grubuna sokuyor. Bu yüzden şekerli atıştırmalıkların ara öğünlerde alımının azaltılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ara öğünlerde elma, havuç, yer fıstığı gibi gıdaların tüketiminin artırılması tükürük akışının artırdığı için çürük riskini azaltmakta oldukça etkilidir.

Süt Dişi Neden Önemlidir?

Süt dişleri alttan gelecek olan daimi diş dizisinin prototipi gibidir. Bu sebeple çürük, travma ve kötü ağız hijyeni gibi sebeplerden ötürü süt dişleri zayıflar. Bu tarz faktörler süt dişlerinin düşmesi gereken zamandan önce düşmesine sebebiyet verir. Erken düşen süt dişlerinin yeri diğer dişlerin pozisyonunda sapmaya sebep olabilir ve alttan gelen daimi diş için korunması gereken konum kaybolabilir. Söz konusu daimi diş ağız içerisine sürmeye çalışırken farklı bir pozisyonda sürer ve diş dizisinde çapraşıklığa sebep olabilir. İleri süreçte tedavisinde ortodonti bölümüne başvurmak gerekir. Bu durumda problemin önceden tespit edilip engellenmesi için mutlaka süt dişlerine gereken önem verilmeli erken yaşta doktor kontrolünde ağız içi muayene ile takip edilmelidir.

Koruyucu Tedaviler Nelerdir?

Koruyucu tedaviler özellikle süt dişlerine çürük oluşumunu engelleyici ve diş dokusunu destekleyici tedavilerdir. Topikal fluorid uygulaması ve fissür örtücü uygulaması  pedodonti bölümünde diş sağlığını koruyabilecek tedavilerdir.

Süt dişlerinde flor jel uygulaması nedir, nasıl yapılır?

Flor jeller çürük aktivitesi yüksek bireylere özel plastik kaşıklarla uygulanır. En sık kullanılan jel APF jeldir. Flor jeller çocuğun çürük aktivitesine göre yılda 2-4 kez 1-4 dk süreyle uygulanır. Uygulama sonrası çocuk 30 dk bir şey yiyip içmemelidir. Flor jeller yutma riski nedeniyle okul öncesi çağındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Süt dişlerinde fissür örtücü uygulaması nedir?

Fissür örtücüler diş çürüğünü azaltmak için, diş yüzeyine uygulanan koruyucu rezin tabakasıdır. Fissür örtücü uygulaması diş hekimi tarafından uygulanan hızlı ve acısız bir uygulamadır.

  • 3-4 yaşlarında süt azı dişlerine
  • 6-7 yaşlarında 1.daimi azı dişlerine
  • 10-11 yaşlarında küçük azı dişlere
  • 12-13 yaşlarında 2.daimi azı dişlerine uygulanır.

Bu uygulama ile karyojenik (çürük oluşturan) bakterilerin ve bunların zararlı ürünü olan asitlerin, mine yapısını bozması engellenir ve dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda varlığını sürdürmesi sağlanmış olur.

Süt dişi amputasyonu nedir?

Süt dişlerinde hızlı ilerleyen çürükler dişlerin sinirlerine ulaşıp, çocukta şiddetli ağrıya ve huzurluğa sebep olabilmektedir. Çürüğün pulpaya (sinire) çok yaklaştığı durumlarda, etrafı çürük dentinle kaplı pulpaya uygulanan bir tedavidir. Bu tedavinin amacı, dişin üst kısmındaki mikrobiyal tabakanın alınıp, normal olan kök pulpasının korunması ve kanal ağızlarında iyileşmenin sağlanmasıdır. Dolgu ile kanal tedavisi arasında bir işlemdir.

Süt dişleri hangi durumlarda çekilir?

  • Süt dişlerinin kökleri tamamen rezorbe olmuş (erimiş) ve sadece bir noktadan diş etine tutunuyorsa,
  • Alttaki sürekli diş gelişimini tamamlamış ancak süt dişi hala ağızda ve kökü rezorbe olmaya başlamamışsa
  • Daimi köpek dişi üstteki diş etinden çıkmış, süt köpek dişi hala ağızda duruyorsa
  • Ankiloze (diş kökünün ve alveoler kemiğin periodontal ligamentteki hasarı sonucu kaynaşması) süt dişleri

Süt dişlerine uygulanan yer tutucu nedir?

Çeşitli nedenlerle süt dişleri erken kaybedildiği durumlarda, çekim yerlerine yer tutucu uygularız. Yer tutucular alttaki sürekli dişlerin sürme zamanlarına kadar çekim boşluğunu muhafaza eder. Daimi dişlerin normal konumlarında sürmesine yardımcı olur ve ilerleyen zamanlarda ortodontik problemler oluşmasını engeller.

Süt dişlerinde sedasyon ve genel anestezi uygulaması nedir?

İletişim kurulamayan (nonkoopere) çocuklarda ilerleyen yaşlarda dental fobi oluşmaması adına diş tedavileri sedasyon veya genel anestezi yardımı ile yapılabilir.

Sedasyon yöntemi, hastaya damar yolundan verilen çeşitli ilaçlarla hastanın uyanık fakat sakinleşmiş olarak tedavisinin yapılmasına olanak sağlayan bir yöntemdir. Bu işlem diş hekimi yanında bir anestezi uzmanı ile birlikte yapılır.

Genel anestezi yöntemi ise, ilaçlarla sağlanan geri dönüşümlü ağrılı uyarana bile yanıtın olmadığı bilinç kaybı durumudur. Fiziksel, mental veya medikal bir engel nedeniyle koopere olamayan çocuklarda genel anestezi altında tüm diş tedavileri tek seansta yapılır.

Bize Ulaşın

Bizi Arayın
+90 212 640 4244
Email
info@elmasdent.com

Randevu Alın

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için bize yazabilirsiniz.

    https://ornek.info/elmasdent/wp-content/uploads/2022/04/logo-w.png

    Uzun yıllardır hizmet veren kliniğimiz sizin memnuniyetiniz ve rahatlığınız için sorunlarınıza en ideal çözümleri sunmaktadır.

    Bizi Takip Edin

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022