Ağız,Diş Ve Çene Cerrahisi

Ağız, diş, çene hastalıkları ile ilgilenen; bu bölgeler ve bu bölgeleri çevreleyen destek dokularda oluşan yaralanmalar ve deformitelerin tedavisini sağlayan diş hekimliği ana bilim dalıdır.

20 Yaş Dişi Nedir?

20 yaş dişi tüm diş dizisinin en arkasında konumlanan  3. Büyük azı dişi olarak nitelendirilir.Bazı durumlarda çene ve diş yapısına bağlı olarak gömülü kalabilir yada pozisyonel olarak sapma gösterebilir.

20 Yaş Dişi Çekilirken Nelere Dikkat Edilir?

Normal pozisyonuna ulaşmış,ağız içerisine sürmüş ve çiğneme işlevini yerine getirebilecek seviyede olan 20 yaş dişlerinin çekimine gerek yoktur.Pozisyonel olarak sapma göstermiş,yiyecek birikimine sebep olan yeteri kadar temizlenemeyen ve diğer dişlere konumsal olarak zarar verebilecek seviyede ise çekim yapılabilir

20 Yaş Dişi Neden Gömülü Kalır?

Genetik faktörler,çene yapısının dar olması,20 yaş dişinin ağız içerisinde kendisine yer bulamaması çene içerisinde kompakt kemik dediğimiz sert kemik içerisinde sürmesinin engellenmesi gibi sebepler 20 yaş dişinin gömülü kalmasına sebep olabilir.

Çapraşıklık Probleminde 20 Yaş Dişinin Yeri Nedir?

Her 20 yaş dişi çapraşıklık problemi yaratmayacağı gibi 20 yaş dişi bulunmayan hastalarda da çapraşıklık problemi görülebilir.Bazı durumlarda 20 yaş dişi sapma gösterebilir,dar çene içerisinde kendine yer bulamayabilir, gömülü kalıp arka diş dizisindeki diğer dişlere zarar verebilir.Dİğer durumlarda ise 20 yaş dişi olması gerektiği gibi pozisyon alıp çapraşıklığa sebep olmaz.

20 Yaş Dişi Her Ortodontik Tedavi  İçin Çekilmelimidir?

20 yaş dişi her durumda çapraşıklık yaratmadığı için her ortodontik tedavi  öncesi  20 yaş dişinin çekilmesi  gerektiği  ile alakalı algı yanlıştır.Tedavi prosedürünün gerektirdiği durumlarda ise çekimi uygundur.

Cerrahi Çekim Nedir?

Cerrahi çekim zorlu diş çekimlerinde dişin etrafını saran dokuların dişin çekimini kolaylaştırmak amacıyla kaldırılması işlemidir.Genel  anlamda gömülü çekimler ve dişin madde kaybının çok olduğu zorlu kök çekimlerinde uygulanır

Çekim Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Çekim sonrasında ;

  • çekim bölgesine yerleştirilen tampon pamuk yaklaşık olarak 45 dakika boyunca ağız içerisinde tutulur.
  • Anestezi etkisi geçene kadar yemek
  • Çekimden sonra 24 saat boyunca ağız içerisine gelen kan yutulmalıdır.
  • Yaklaşık 48 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır.
  • Çekim bölgesi iyileşene kadar bulgur,pirinç bazlı gibi küçük parçacıklı besinlerden kaçınılmalıdır.

Bruksizm(Diş Sıkma) Nedir?

Diş sıkma problemi olarak bilinen bruksizm  özellikle geceleri  engellenemeyen diş sıkma hareketlerine verilen isimdir.Diş dizisi üzerinde travmaya sebep olur ve bununla birlikte çene kaslarında yorgunluk ve ağrı ile seyreder.Diş üzerine gelen travma sebebiyle dişi destekleyen kemik ve diş eti üzerinde istenmeyen değişikliklere sebep olur.Diş çevresinde bulunan kemik yoğunlaşır ve diş eti çekilmesine zemin hazırlar.Çene kaslarında ise kramp ve kas şişmesi gibi problemler ortaya çıkarır.Bu tarz hastalar çene eklemlerinde yoğun bir ağrı hisseder ve yüz görünümünde asimetrik bir şişliğe sahip olurlar.Tedavisinde ise başlangıç aşaması olarak gece plağı yapılır ve bazı kas paralizasyonuna yardımcı olan egzersizler önerilir.İleri aşamada ise kas gevşemesine yardımcı olabilecek  botoks  teknikleri  uygulanır.

İmplant Nedir,Hangi Durumlarda Yapılabilir?

İmplant,kaybedilen dişin yerine diş fonksiyonlarını eskisi gibi yerine getirebilmesi  için çene kemiğine yapılan  destek alınabilecek titanyum kaynaklı bir materyaldir. İmplant

  • kemik seviyesinin yeterli olduğu durumlarda
  • karşıt dişle yeteri kadar mesafe olduğunda
  • kemik seviyesinin implanta uyum sağlamasını engelleyebilecek herhangi bir sistemik hastalığın bulunmadığı durumlarda yapılabilir.

Kist Nedir, Kist Ameliyatları Nasıldır?

Etrafı  kistik  duvar ile çevrili, içi sıvı dolu, bulunduğu doku içerisinde fonsiyon bozukluğuna sebep olan lezyondur.Ağız içerisinde şişmeye sebep olabilir.Üzerindeki diş etinde renk değişimine sebep  olabilir.Ağız dokusu içerisinde yayılma ve büyüme odaklı bir hal alabilir.Bu tarz kistik lezyonların tedavisinde cerrahi operasyonla kist, doku içerisinden alınır.Diş dokusu çevresinde ise iligili dişin çekimi gerekebilir ve ardından kistik doku temizlenir.

Bize Ulaşın

Bizi Arayın
+90 212 640 4244
Email
info@elmasdent.com

Randevu Alın

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için bize yazabilirsiniz.

    https://ornek.info/elmasdent/wp-content/uploads/2022/04/logo-w.png

    Uzun yıllardır hizmet veren kliniğimiz sizin memnuniyetiniz ve rahatlığınız için sorunlarınıza en ideal çözümleri sunmaktadır.

    Bizi Takip Edin

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022