Telsiz Ortodonti (Invisalign)

Telsiz ortodonti (şeffaf plak) tedavisi, klasik metal veya porselen teller kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar kullanılarak yapılan yeni nesil ortodontik tedavidir.

“Görünmez” anlamına gelen “Invisible” ve “düzeltici” anlamına gelen “aligner” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen Invisalign olarak da bilinen bu yöntem, görünmez ve konforlu bir tedavi süreci sunmasından dolayı günümüzde en çok tercih edilen ortodontik tedavi yöntemidir. Teknolojinin ve 3D yazılımların gelişmesiyle, klasik tel tedavisinden farklı olarak hiç tel kullanılmadan gerçekleştirilen bir tedavi çeşididir. Bu sebeple, tel takmak istemeyen fakat diş görünümünden memnun olmayan kişiler için en ideal, en estetik tedavi seçeneklerindendir. 

Şeffaf Plaklarda Tedavi Süreci

Şeffaf plak tedavilerinde, öncelikle üç boyutlu ağız içi tarama cihazı ile dişlerin görüntüsünü alıp, bilgisayar ortamına aktarıp, kişiye özel bir tedavi planı çıkarılmaktadır. Eş zamanlı olarak yüz ve diş fotoğrafları alınarak dişlerin hangi konuma getirileceği, yüzde nasıl görüneceği 3 boyutlu olarak incelenebilmektedir. Henüz tedaviniz başlamadan, daha planlama aşamasındayken, tedavi sonunda dişlerinizin nasıl görüneceğini bilmek hastalarımızı oldukça motive etmektedir. Özellikle çocuklarda sonucu görmek, plakları takmaları adına büyük motivasyon sağlamaktadır.

Peki diş teli olmadan dişler nasıl hareket ediyor?

Dişlerin planlanan pozisyona getirilmesi için, kişiye özel bir seri plak üretilmektedir. Her aşama için ağız içinde nerdeyse görünmeyen takıp çıkarılabilen plaklar üretilir. Plaklar belirli aralıklarla hasta tarafından değiştirilerek, başlangıçtan bitime kadar kullanılır ve bu sayede dişler ideal pozisyonlarına taşınmış olurlar.

Her bir plak ortalama 0.20-0.25 mm hareket sağlar. Aynı zamanda ortalama 2 derece rotasyon düzeltebilmektedir. Plaklar, doktorun belirlediği süreye göre 7-10-14 günde bir değiştirilir ve günde ortalama 22 saat (yemek harici) düzenli olarak kullanılır. Tedavinin süresi, gereken plak sayısıyla doğru orantılı olarak ve dişte bulunun bozukluğun şiddetine göre değişmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodontik Tedavi) Nasıl Uygulanır?

Hastalarımızdan dijital ölçü, fotoğraf ve röntgen kayıtları alındıktan sonra, kayıtlar firmalara iletilmektedir. Bu kayıtlar, doktorun istekleri doğrultusunda incelenerek, kişiye özel tedavi planlaması çıkarılır. Tedavi planlamasını ortodonti doktorunun düzenleyip kişiye özel hale getirmesi ve onayı sonrasında, plan üretime gönderilir. Üretim ve sevkiyat süreci sonrasında, tedavi için teslim edilir. Toplam süreç yaklaşık 3-4 hafta sürer. Daha sonrasında plak teslimi için, ortodontistiniz tarafından randevu oluşturulur.  İlk seansta, dişler üzerine yapıştırılan ataçman dediğimiz diş renginde kuvvet aktarıcı kompozit parçalar yapıştırılır. Plakların nasıl takılıp çıkarılacağı ve temizliği hakkında bilgilendirme yapılır. Daha sonra plak takma ve çıkarma işlemini siz kendiniz gerçekleştirebileceksiniz.

İnvisalign (Şeffaf Plak) tedavi süreci ağrılı mıdır?

Şeffaf plaklar ilk takıldığında,  diş teli tedavisinden farklı olarak ağrılı bir süreç geçirmenize sebep olmaz. İlk takılan plak dişlerde hafif gerginlik ve bir miktar sıkışma hissi yapabilmektedir. Ancak bu durum, tel tedavisine göre çok az miktardadır ve kısa sürede geçmektedir. İlk plak sonrasında, tanıdığınız ve artık öğrendiğiniz bu his, değiştirilen her plakta çok az miktarda yine kendisini hissettirir. Zamanla sıfırlanır. Ancak bu duygu genel olarak hastalarımız tarafından tercih edilen, plakların çalıştığına işaret olarak düşünülen bir duygu olmasına rağmen, sıkı plak hissinin zamanla geçmesi plakların çalışmadığına işaret etmez.

Biyolojik olarak önce dişin görünen kısmı hareket eder. Bu hareket bir çeşit devrilme hareketidir. Zamanla diş kökünde de hareket başlar. Bu ise, dikleşme hareketidir. Devrilme-dikleşme şeklinde gerçekleşen diş hareketinin sonucunda dişler paralel olarak kayar. Zamanla plaklarda hissedilen gevşeme hissi, aslında kök hareketinin gerçekleştiği dönem olup, plak kullanımının aksatılmaması gerekmektedir. Paralel hareketin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için, dişin kök hareketini tamamlaması bizler için önemlidir.

ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİNİN (INVİSALİGN) AVANTAJLARI

Şeffaf plaklar, her yaştan kişiye uygulanabilmesi açısından oldukça avantajlıdır. Şeffaf plakların sağladığı diğer avantajlar ise;

  • Neredeyse hiç görünmeyen şeffaf plaklar, herhangi bir tel görüntüsü olmadan gerçekleştirilen en estetik tedavi alternatiflerinden birisidir.
  • Estetik ve zarif görünümüyle dişleri tam sarar ve bir kılıf gibi uyum sağlar. İnce yapısı sayesinde konuşma esnasında rahatsızlık vermez. Konuşmayı değiştirmez.
  • Şeffaf plakların pürüzsüz yüzeyleri sayesinde ağız içinde tahriş, yara ve batma oluşmaz.
  • İstenildiği zaman takılıp çıkarılma konforu sunar. Bu sayede, gün içinde istenilen zamanda tedaviye ara verebilme şansı bulunur.
  • Özel günlerinizde de (düğün, nişan, mezuniyet, toplantı vb.) tedaviye birkaç saatliğine ara verebilir, özel zamanlarınızı estetik kaygı duymadan, tedavinizi aksatmadan, konforlu ve rahat geçirebilirsiniz. Aynı zamanda, “estetik start” özelliği ile, size özel zamanlar için önce görünen dişlerde düzeltim sağlanabilir. Çünkü bu tedavide her şey dijital 🙂
  • Kullanımı pratik ve kolaydır. Sosyal ortamlarda çok rahat takılıp çıkarılabilir.
  • Çıkartılabilir şeffaf plaklar sayesinde, yemek yerken rahat eder. İstediğiniz yemeği yiyebilirsiniz. Teller gibi hassas değillerdir. Herhangi bir yemek kısıtlaması bulunmaz.
  • Plaklar ağzınızdayken, su içebilir. Çok kaynar olmadıkça, şekersiz çay kahve tüketebilirsiniz.
  • Plakların belirli aralıkla değiştirilmesi, düzenli olarak yeni plağa geçilmesi şeffaflığının korunmasını sağlar.
  • Çıkarılabilir olması sayesinde fırçalama kolaylığı sağlar. Tellerin arasını fırçalamak detaylı bir uğraş gerektirir. Plakları çıkarıp dişlerinizi ve plaklarınızı kolaylıkla fırçalayabilirsiniz.
  • Hijyenik olması sebebiyle dişlerde çürümeye sebep olmaz. Diğer tedavi alternatiflerine göre daha sağlıklıdır.
  • Klinik kontrollerde geçirilen süre daha kısadır. İşlemler kolaydır. Seanslar arasında ağrılı süreç yoktur. Diş hekimi korkusu (dental fobisi) olan kişiler için cesaret veren bir tedavi yöntemidir.
  • Randevu sıklığı 6-8 haftada 1 olarak değişmektedir. Hatta düzenli kullandığında, randevu sıklığı azaltılabilir. Bazı seanslarda online görüşmeler ile kontroller yapılabilir. Bu durum ise, şehir dışından veya yurt dışından gelen hastalarımız için büyük avantaj sağlamaktadır.
  • Şeffaf plak tedavisinde haftalık değiştirilen plaklarla ağrı ve konforsuzluk hissi en az seviyeye iner. Tel tedavisinde verilen bir aylık kuvvet, plak tedavisinde kullanım süresine göre 3-4 aşamada uygulanır diyebiliriz.
  • Tedavi süresi diş tellerine göre daha kısadır. Hızlı sonuç verir. Aynı zamanda tedavi süresi plak sayısı ile doğru orantılı olduğundan, tedaviye başlamadan tedavinizin süresini tahmini olarak bilebilirsiniz.
  • Kemik kayıpları, dişeti çekilmesi, dişeti iltihabı gibi periodontal probleme sahip olan hastalarda ağız temizliği çok önemlidir bu nedenle istenildiği zaman çıkartılabilen şeffaf plak sistemi ile tedavi esnasında diş aralarını rahatlıkla temizleyebilir, periodontal problemlerin ilerlemesine engel olabilirsiniz.
  • Spor aktivitelerinde güvenle kullanılabilir. Dişlerin tamamını sardığı için koruyucudur.
  • Enstrüman kullanımına mani olmaz. Üflemeli çalgılarda rahatlıkla kullanılabilir.

Şeffaf diş plak tedavisi öncesinde yapılması gerekenler

Tüm ortodontik tedavilerden önce, ağız içerisindeki mevcut sorunlar giderilmeli; diş taşı temizliği ve çürüklerin tedavisi yapılmalıdır. Şeffaf plak tedavisi öncesinde iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Plakların hepsi, tek bir seferde dişin son haline göre üretildiği için, Invisalıgn tedavisine başlamadan önce bütün çürüklerin temizlenmiş olması, diş taşlarının temizlenmiş olması ağız içindeki tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Doktorunuz duruma göre bazen 20 yaş dişlerinizin çekimini tedavi öncesinde isteyebilir. Ölçü alındıktan sonra ağızda herhangi bir işlem uygulanmaz. Köprü, implant gibi protetik işlemler invisalign tedavisi bittikten sonra yapılır.

Şeffaf plak temizliği nasıl yapılır?

Koruma amaçlı kullanılan plakların detaylı temizlik ve saklama protokolleri bulunmaktadır. Fakat şeffaf plak tedavisinde plaklar haftalık değiştirildiğinden plağın kendi kutusu içerisinde korunması ve yemeklerden önce sudan geçirilerek yıkanması yeterli olacaktır. Plakların daha uzun süre kullanılması gerekiyorsa özel temizleyici partiküller ile plaklar suyun içinde bekletilerek temizlenebilir.

Şeffaf plakların kırılması ya da kaybedilmesi gibi acil durumlarda ne yapmalıyız?

Kırılma, kaybetme gibi acil durumlarda, tek yapmanız gereken şey doktorunuza haber verene kadar bir önceki plakları kullanmak olacaktır. Eğer plak kullanımını bırakırsanız, dişlerde elde edilen hareketlerde geriye dönüşler başlar ve tedavide elde edilen diş hareketlerinde geriye dönüşler başlar. Bu sebeple, şeffaf plak tedavisinde, eski plaklarınızı saklamanızı önermekteyiz.

Pekiştirme tedavisinde kullanıla essix plak ile invisalign şeffaf plaklar aynı mıdır?

Hem pekiştirme için hem de tedavi için ortodontide şeffaf plaklar kullanılabilir. Tanım için şeffaf plak denilse de aslında her iki durum için kullanılan materyal ve teknik birbirinden son derece farklıdır. Tedavi sonunda ­dişlerin geri bozulmasını engellemek için kullanılan şeffaf plaklara essix plak denilmektedir ve esnek olmayan (rijit) materyalden yapılmaktadır. Tedavi için kullanılan plaklar ise, 3 boyutlu yazıcılar tarafından kişiye özel hazırlanır. Son derece esnek ve daha incedir. Bu sayede dişleri korumak yerine bozuk olan dişlerin çene kemiği içerisinde hareket etmesini sağlar.

Invisalign aligner’larında plastik malzeme imalatında kullanılan Bisphenol-A var mı?

Invisalign aligner’ları, bebek biberonlarında ve pet şişelerde kullanılan ve birçok sağlık sorununa yol açtığı için Kanada, USA ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisphenol-A veya fitalat (phthalates) maddelerini kesinlikle içermemektedir. Bu yüzden, Invisalign tedavisini yaşamınızın her döneminde, hamilelik, süt verme dahil güvenle yaptırabilirsiniz.

Invisalign tedavisi bittikten sonra herhangi bir işlem yapılıyor mu?

Invisalign tedaviniz bittikten sonra (bütün ortodontik tedaviler için geçerli) ön dişlerinizin iç tarafına çok ince “retainer” denilen sabitleyici teller takılır. Bu ince tel sadece ön 4 veya 6 dişe takılır (köpek dişinden diğer köpek dişine) ve kesinlikle dışarıdan görünmez.

Ratainer telleri, dişlerde herhangi bir oynama veya geri dönme olmaması için takılır. Retainer kullanılmadığı zaman relaps (nüks) meydana gelebilmektedir. Yapılan araştırmalar retainer tellerinin dişlerin iç kısmında en az 5 yıl süreyle kalmasını tavsiye etmektedir. Ancak 5 yıl sonra çıkarıldığında bile, minimal konum değişiklikleri gözlenebilmektedir. Bu sebeple biz ortodontistler ömür boyu kalmasını tavsiye etmekteyiz.

Retainerlar, özel olarak üretilen penta-one olarak adlandırılan 5 telin sarılmasıyla elde edilen, paslanmaz çelikten üretilen biyouyumlu tellerdir. Labortuvarda üretilir ve dişlerin için kısmına kompozit dolgu materyali ile yapıştırılır. Retainer kullanan ortodontik tedavi gören kişilerin 6-12 ayda 1 diş taşı temizliği yaptırmalarını önermekteyiz.

Koruyucu retainer telleri dışında “Vivera Koruyucu Şeffaf Plaklar” da pekiştirme tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.

Vivera Koruyucu Şeffaf Plaklar Nedir?

Vivera Plaklar, ortodontik tedavi bitiminde retainerlar yapıştırıldıklan sonra yeniden dijital ölçü alınarak Amerika’da üretilen ve koruyuculuğu essix plaklara göre çok daha iyi olan plaklardır.

  • Dijital ölçü kullanırak üretilmesi sebebiyle ağız içi ile birebir uyumlu ve oldukça konforludur.
  • 3 adet alt 3 adet üst plak üretilir. Bu sebeple hem hijyenik hem de yıpranması uzun zaman alır.
  • Kaybolması durumunda anında yedek plaklara geçebilme avantajı vardır.

Vivera Koruyucu Şeffaf Plaklar Hangi Amaçla Kullanılırlar?

Dişlerin ön kısmını retainer telleri korurken arka kısımlarını ise, Vivera plaklar ile korumaktayız. Sabit retainerların arka bölgeye uzatılamaması sebebiyle, özellikle genişletme yaptığımız vakalarda çok sık tercih etmekteyiz.

Kendi ekseni etrafında dönmüş rotasyonlu dişlerin tedavi sonrası derotasyon olmaması için kullanılır. Rotasyon geri dönmesi, en kolay olan diş hareketlerinden birisidir. Bu sebeple rotasyonlu dişlerde sabit retainerlara ek olarak şeffaf plak kullanımını önermekteyiz.

Aynı zamanda, kısa süren ortodontik tedavilerde, dişler etrafında yeni kemik oluşumunun gerçekleşmesi tedavi bitiminden sonra 6-9 ay sürdüğü için, pekiştirme tedavisini uzatmak faydalıdır.

Plodiastema olarak adlandırdığımız dişler arasında çoklu boşlukların olduğu durumlarda, dişler arası boşlukların tekrar açılmaması için daimi pekiştirme gerektirmektedir.

Son olarak, DDY (Dudak Damak Yarığı) vakalarında ömür boyu retansiyon gerekmektedir.

Şeffaf Plak (Invisalign) Fiyatları

Şeffaf Plakların kişiye özel üretilmesi maliyetlerini arttırsa da, porselen braketler ile maliyetleri çok yakındır. Genel olarak fiyatlar, tedavi süresi, plak sayısı, çapraşıklığın şiddeti, ek mekanik kullanılıp kullanılmayacağı ve markası gibi birçok faktöre bağlıdır. Detaylı bilgilendirmeyi muayene sırasında vermekteyiz. Randevu için kliniğimizi arayabilir veya online randevu alabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Bizi Arayın
+90 212 640 4244
Email
info@elmasdent.com

Randevu Alın

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için bize yazabilirsiniz.

    https://ornek.info/elmasdent/wp-content/uploads/2022/04/logo-w.png

    Uzun yıllardır hizmet veren kliniğimiz sizin memnuniyetiniz ve rahatlığınız için sorunlarınıza en ideal çözümleri sunmaktadır.

    Bizi Takip Edin

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022

    Elmas Dent | Her hakkı saklıdır. | 2022