Skip links

Kedilerde Akne

Foliküler keratinizasyon ve glandular hiperplazi ile birlikte seyreden kedi aknesi kedilerde yaygın olarak görülmektedir.

Çenede, alt dudakta ve bazende üst dudakta asemptomatik komedonlar (siyah noktalar) oluşur. Eğer lezyonlar sekonder olarak enfekte olursa papüller, püstüller ve nadiren furunkuloz ile selülit gelişebilir. Ciddi olgularda etkilenen deri ödemli, kalınlaşmış, kistik ve kabuklanmış olabilir.

Ayırıcı Tanı

Demodikoz, dermatofitoz, Malassezia dermatit ve eğer ödematöz ise eozinofilik granülom ayırıcı tanı kapsamında değerlendirilmeli­dir.

Tanı

Anamnez, klinik bulgular değerlendirilmeli ve ayırıcı tanı kap­samında belirtilen hastalıklar elimine edilmelidir.

Dermatohistopatoloji: foliküler keratoz, tıkanma ve genişleme. Sekonder bakteriyel enfeksiyon varsa glandular hiperplazi, perifolikülit, folikülit, furunkuloz veya selülit görülebilir.

Lezyonların çevresindeki kıllar kesilmeli ve sıcak su kompres­leri uygulanmalıdır. Etkilenen bölgeler insanlarda kullanılan al­kolsüz akne jelleri veya benzoil peroksit, sülfür salisilik asit ve­ya etil laktat içeren şampuanlar her 1-2 günde bir lezyonlar or­tadan kalkıncaya kadar temzilenmelidir. Kontrol altında tut­mak ve tekrardan oluşmasını engellemek için, sık sık (2-3 gün­de bir) çenenin temizlenmesi gerekmektedir.

Kliniğimizde kedi aknesi tedavisinde en güncel bilgiler ışığında medikal tedavi uygulanmakta ve reçete edilmektedir. Kedinizde akne olduğunu düşünüyor veya şüpheleniyorsanız kliniğimize başvurabilirsiniz.

Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezler kullanıyoruz.
Whatsapp
Telefon
Yol Tarifi