Skip links

Köpeklerde alerjik atopic dermatit

Evet , tıpkı insanlar gibi köpeklerinde bazı maddelere karşı alerjileri bulunur ve bu allerjenler köpeklerde atopik dermatit gibi farklı problemlere yol açabilir.

Polenler, temizlik maddeleri, deodorantlar, parfümler, bitkiler, çeşitli kimyasallar ve dumanları, özellikle yiyecekler, böcekler, parazitler, bitki sporları, halılar, mitelar gibi bir çok sebep allerjik reaksiyonlara sebep olabilir.Bu maddelere reaksiyon gösteren köpeklerde gözlerde yaşarma, hapşırma, burun akıntısı, deride kızarıklık, aşırı kaşıntı gibi semptomlar gözlemlenir.

Normal şartlarda sağlıklı bir köpeğin derisi bu allerjen maddelerin deri içine girmesine izin vermez. Fakat genetik, ırk yatkınlığı, çeşitli dermatolojik bozukluklar gibi bu bariyerin bozulduğu durumlarda allerjen madde deri içerisine girer var orada bir enflamasyona sebep olarak kaşıntı, ileri safhalarda ağrı, kızarıklık gibi reaksiyonlara sebep olurlar.

Atopik dermatitis genellikle 3 ay- 6 yaş aralığında görülür fakat çoğunlukla 3 yaşından önce klinik bulgu gösterecek kadar şiddetlenmez.Diğer bir yandan bu hastalık genellikle köpeklerde gözlemlense de kedilerde de görülebilir.

Semptomları

  • İleri dereceye varabilen kaşıntı
  • Dönemsel kaşıntı atakları
  • Deride kaşıntıya bağlı kızarıklık
  • Özellikle patileri ve kolları takıntılı derecede yalama
  • Sürekli etraftaki cisimlere sürtünme isteği
  • İlk belirtiler yüzü yere sürtme ile başlar


Vaktinde teşhis edilmeyen, müdahele edilmeyen atopik dermatitli vakalarda durum ilerleyip pyoderma gibi ciddi durumlara sebebiyet verebilir.

Etkilenen bölümler genellikle kulaklar, bilekler, kolların alt kısımları, patiler ve pati üzerleri, baş boyun bölgesi, göz çevreleri ve ağız kenarlarıdır. Ancak etkilenen bölümler her ırk köpekte farklı seyredebilir.

Teşhis

Atopik dermatit teşhisinin koyulabilmesi için köpeğin mutlaka bir veteriner tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Teşhis için intradermal allerjik test yapılabilir.Bu test sırasında deri içerisine farklı allerjenler enjekte edilir ve köpeğin hangi maddeye karşı allerjisinin olup olmadığı tespit edilir. Ancak köpeğin bir maddeye allerjik reaksiyon göstermesi atopik dermatit için belirleyici bir indikatör değildir. Yalnızca intradermal allerji testi ile atopik dermatit tanısı konulmamalıdır.

Ne yazık ki atopik dermatitin kesin teşhisi için herhangi bir test veya yöntem bulunmamaktadır.Teşhis temel olarak klinik bulgularla laboratuvar bulgularının birleştirilmesi ve diğer hastalık etkenlerinin sebep olabileceği benzer hastalıkların elimine edilmesi ile koyulur.

Diğer bir taraftan atopik dermatit tanısını koyabilmek için deri kazıntısı ve deri sitolojisi ile de paraziter ve bakteriyel nedenlerin sebep olabileceği benzer hastalıklar elenmeli , endokrinolojik ve metabolik problemlerde ayırıcı tanı için göz önünde tutulmalıdır.

Yapılan çalışmalarda atopik dermatitin tanı kriterleri:

  • 3 Yaştan önce ortaya çıkma
  • Ev içinde yaşama
  • Ayak önlerinin etkilenmesi
  • Kulak uçlarının etkilenmesi
  • Kulak marjinlerinin etkilenmemesi
  • Lumbo-sacral bölgenin etkilenmemesi
  • Lezyonsuz kaşıntı
  • Kortikosteroidlere cevap veren kaşıntı

Atopik dermatit üzerine bir çok araştırma ve çalışma yapmış olan favrot ve ekibinin koymuş olduğu bu kriterlerin 5 tanesi pozitif ise favrota göre bu köpek %80 ihtimal ile atopiktir.

Tedavi

Atopik dermatitin tedavisi genellikle çok uzun ve ömür boyu süren bir süreçtir.Tedavinin başında köpeğin allerjisinin olduğu şeyin belirlenmesi ve onun olabildiğince ortadan kaldırılması gerekir.Çoğunlukla mama kaynaklı olan allerjenler mama değişimi ile azaltılmaya çalışılır.Kaşıntıyı engellemek adına antihistaminikler, antihistaminik şampuan ve soğuk su ile yaptırılan banyolar, kortikosteroidler kullanılabilir. Genellikle kortikosteroidlere iyi cevap alınır.

Köpeklerin çoğunda medikal tedavi sonrasındaki 3-12 ayı takiben dönemsel olarak atopi yeniden tekrarlar.Uzun süreli kronik vakalarda siklosporinler kullanılabilir.

En güncel tedavi yöntemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezler kullanıyoruz.
Whatsapp
Telefon
Yol Tarifi